Blog

Regülatör Nedir, Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?

Regülatörler dilimize İngilizceden girmiş bir kavram olmaktadır. Birbirinden farklı kullanım amacı bulunan regülatörler pek çok alanda kullanılan cihazlar olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda ismi çok duyulmasından dolay regülatör nedir sorusu ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Belirlenmiş bir takım özellikleri koruma görevine sahip olan regülatörler her şeyi kontrol edebilecek düzeyde tasarlanmaktadır.

Regülatör Nedir?

Elektronik aletlerinin iç kısımları pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Elektronik aletlerin içerisinde bulunan parçalardan birisi de regülatörler olmaktadır. Regülatörler özellikle küçük ve hassas cihazlar içerisinde bulunmaktadır. Böylece cihazların içerisindeki elektrik de kontrol altına alınmaktadır. Birçok çeşidi bulunan regülatörler farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Kullanım alanı genellikle çeşidine göre değişkenlik göstermektedir.

Regülatörler voltaj seviyesini ayarlamak için görevli olan elektronik aksamlar olarak tanımlanmaktadır. Evlerde bulunan prizler, güç kaynakları veya telefonlar için kullanılan şarj aletlerinde ve cihazlarda regülatörler bulunmaktadır. Regülatörler basit bir parça olarak görülmektedir. Fakat regülatörlerin görevi bu cihazlar için önemli olmaktadır. Aletler içerisinde dahili olarak bulunmasın sebebi voltajın gücünün cihazlar açısından önemli olmasından kaynaklanmaktadır.

Genel anlamda regülatörler alçak gerilim sisteminde alete gelen elektriğin gücünü ayarlamak amacı ile kullanılan küçük trafolar olarak açıklanmaktadır. Elektronik aletleri korumak da regülatörlerin görevleri arasında yer almaktadır. Kaynaktan gelen gücü alarak içerisindeki cihaza uygun bir voltaj seviyesine getirmektedir. Her aletin bir güce ihtiyacı bulunmaktadır. Düşük seviyelerdeki cihazlar çalışmazken aşırı güç ise bozulmalara sebep olmaktadır. Bu noktada regülatör devreye girerek donanımları korumakla görevli olmaktadır.

Regülatörlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Regülatörlerin kullanım alanlarına bakıldığında tek bir sektörden bahsetmek imkansız olmaktadır. Çünkü regülatör kullanım alanları oldukça geniş bir alana yayılmaktadır. Regülatörler elektrikle çalışan aletlerin uzun ömürlü olmasına fayda sağlamaktadır. BU nedenle kullanım alanı da oldukça geniştir. Regülatörler kişiler veya büyük işletmeler tarafından kullanılmaktadır. En başta bilgisayarlar olmak üzere evlerde kullanılan elektronik aletlerde regülatörler bulunmaktadır.

Ayrıca regülatörler hastanelerde bulunan tıbbi cihazlarda da bulunmaktadır. Fabrikalardaki makinaların içerisinde, dalış malzemeleri ve deniz ekipmanlarında, sanayilerde kullanılan CNC tezgahlarda regülatörler kullanılmaktadır.

Regülatörlerin çeşitlerine göre kullanım alanları da değişmektedir. Genellikle iki sınıfa ayrılmaktadır. Lineer ve anahtarlama olarak iki çeşide ayrılan regülatörlerin alt çeşitleri de bulunmaktadır. Lineer çeşitler voltajı düzenlemekte, cihazların belli bir güçte kalmasını sağlamaktadır. Anahtarlama ise negatif geri besleme çalışma prensibine sahip olmaktadır.

Regülatör Ne İşe Yarar?

Bazı kırsal kesimlerde trafo mesafeleri kısa olmaktadır. Bununla beraber organize olmayan sanayi bölgelerinde fabrikalar ile aynı trafoyu paylaşan yapılar yer almaktadır. Böyle durumlarda regülatörlere ihtiyaç duyulmaktadır. Trafoya yakın alanlarda kademe ayarları sebebi ile normal seviyeden daha yüksek voltaj alınmaktadır. Bunun tam tersi uzak yerlerde ise az voltaj alınmaktadır. Bu tip yerlerde enerjinin kademe ayarları lokal bir şekilde yapılıp bireysel voltajın normal bir düzeye alınmasını regülatörler sağlamaktadır. Bununla beraber elektronik sistemlerin ihtiyaç duydukları voltajı da almalarına yardımcı olmaktadır.

Regülatörler düzensiz şebeke enerjisinde yükselme ya da düşme gibi düzensizlikleri de yok etmektedir. Sahip olduğu özellikler sayesinde de hastane tıbbi cihazlarda, CNC tezgahlarında, bilgisayarlarda ya da elektronik cihazların hepsinde regülatörler kullanılmaktadır.

Şebeke elektriklerindeki dalgalanmaları takibe alan regülatörler çıkış voltajını otomatik gerilim regülasyonu ile birlikte standart düzeyde tutmaktadır. Regülatörlerin en önemli görevlerinden birisi ise cihazların düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olması olmaktadır. Bu sebeple de cihazlardan arıza ihtimalini de ortadan kaldırmaktadır.

Regülatör Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Regülatörler için seçim yapılırken bu alanda ustalaşmış kişiler tercih edilmektedir. Burada seçim esnasında sistemin tek veya üç fazlı olup olmadığına bakılmaktadır. Özellikle doğru seçim yapmak için cihazın tek mi yoksa üç fazlı mı olduğu mutlaka bilinmektedir. Bunun dışında cihazların watt değeri VA türünden hesaplanmaktadır. Regülatörlerin nasıl bağlanacağı ve nasıl takılacağı konusunda bilgi sahibi olmayan kişiler ise bu konuda usta olmuş kişilere danışılmaktadır.

Regülatörler için seçim sırasında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Bunlardan bir diğeri de trafoya olan uzaklık, bağlı olan şebeke hattı ile arasındaki mesafe, dalgalanma yoğunluğu gibi konular olmaktadır. Bunlar dışında voltajdaki hareketlilik de seçimde önemli olmaktadır. Voltajın en üst seviyesi ile en alt seviyesi seçimlerde belirleyici olarak bilinmektedir.

Regülatör Çalışma Prensibi Nedir?

Regülatörlerin çalışma sisteminde transformatör ve hassas yapıda olan varyak sistemlere seri bağlanmaktadır. Bu cihazlar gerilim dengelenmesini iyi bir şekilde ayarlamaktadır. Bu cihazlara bakıldığında servo motor, bir bulucu eleman ve yayım organlarından oluşmaktadır.

Regülatörler yük kısımlarında kısa devre olduğu zaman oluşan büyük akımların ayarlanmasını sağlamaktadır. Bu değişmelere basit seri regülatörler hemen cevap vermemektedir. Fakat karmaşık yapıdaki regülatörler değişimlere cevap vermektedir. Bununla beraber şönt sezmeli seri regülatörler ise küçük değişimlere hemen cevap vermektedir.

Regülatörleri koruyan emniyet elemanları bulunmaktadır. Bunlar regülatörlerden ayrı olmaktadır. Buna göre regülatörler iş yapamaz veya çalışamaz duruma geldiği zaman bu elemanlar devreye girmektedir. Devreye girdikleri zaman makineyi ve sistemi durdurmaktadır. Tüm enerji kaynaklarından akım çekilir ve gerilim düşmektedir. Gerilim belli bir sınır içerisinde kalması için tüm cihazlarda regülatörler kullanılmaktadır.

Regülatör Çeşitleri Nelerdir?

Voltajların yüksekliğini veya düşüklüğünü regülatörler sağlamaktadır. Voltaj yükseltici olarak da bilinen bu sistemlerin çeşitleri şunlardan oluşmaktadır:

– Servo Regülatörler, trifaze ve monofaze şeklinde imalatı yapılmaktadır. Sistemde varyak bulunmaktadır. Varyak yardımı ile monofaze regülatörde 2000V’a kadar düşmekte olan şehir şebeke gerilimini yükseltmektedir. Ayrıca şehir şebeke gerilimi 250 V’a kadar düştüğünde de aynı şekilde düşürmektedir.

Bu regülatörlerin start torku yüksek DC servo motoru ve gerilim değişmelerine hızlı bir şekilde cevap veren kontrol sistemleri bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde küçük gerilim değişimlerine de hızlı cevap verilmektedir. Servo devre üzerinde entegre bulunmakta ve şebekede bulunan ani değişimleri de motora aktarmaktadır. Bu ani değişimler ile motor varyakın hareket etmesini sağlamaktadır.

– Statik Regülatörler, bu regülatörlerin bünyesinde hareketli parçalar bulunmamaktadır. Bu sebeple de bakıma ihtiyacı olan parçası da olmamaktadır. Statik regülatörler elektronik yapıda tasarlanmaktadır. Bunlarla beraber bu regülatörlerin voltaj regülasyonlarının hızı yüksek olmaktadır. Mikrokontrolörler regülasyon işleminin denetimini sağlamaktadır. Hassas elektronik cihazlarda kullanılmak ve üstün koruma sağlamaktadır.

– Mikroişlemci regülatörlerin mantığı servo regülatör ile aynı olmaktadır. Varyak ile trafo sistemi ile yapılandırılmaktadır. Fakat mikroişlemci kontrol özelliği sebebi ile voltaj regülasyon hızı arttırılış sistem olmaktadır. Saniyede 85V / saniye voltaj düzenleme hızı bulunmaktadır. Regülatörlerin içerisinde oto varyak motorları mikroişlemci yardımı ile bulunmaktadır. Bu durum şehir şebekelerindeki voltaj değişimlerini daha hızlı bir şekilde algılamasını sağlamaktadır. Böylece oto varyak sistemi dönme ivmesini hızlandırmaktadır.

Mikroişlemci regülatörlerin kontrol ve izleme özellikleri bulunmaktadır. Bu sebeple servo regülatörlerden kolaylıkla ayırt edilmektedir. Ayrıca bu regülatörler trifaze ve monofaze şeklinde imal edilmektedir. Voltaj giriş çıkışı daha net ve kontrollü izlenmektedir. Bunun sebebi her faz için ayrı dijital ekranının bulunmasından kaynaklanmaktadır. Regülatörün çıkış voltajını dijital mikroişlemci veya kullanıcı kendi isteğine göre ayarlamaktadır. Regülatörlerin haberleşmesi isteğe bağlı olarak da bilgisayarlar üzerinden yapılabilmektedir.

Regülatör Fiyatları ?

İhtiyacınız olan kaliteli ve güvenilir regülatörleri makinaturkiye.com’da keşfedin! Sıfır, ikinci el veya kiralık seçeneklerle, yüksek performanslı regülatör modelleri her bütçeye uygun fiyatlarla sizleri bekleyen Regülatör fiyatları konusunda geniş bir seçenek yelpazesi sunan makinaturkiye.com, endüstriyel ve ticari kullanım için ideal çözümler sunuyor.

Farklı gaz türleri ve basınç seviyeleri için tasarlanmış regülatörler arasından ihtiyacınıza en uygun olanı kolayca bulabilirsiniz. Hem gaz dağıtım sistemleri, hem de çeşitli endüstriyel uygulamalar için güvenli ve verimli regülatör çözümleri sunulmaktadır. makinaturkiye.com’da yer alan cazip fırsatları kaçırmayın, regülatör fiyatları hakkında detaylı bilgi alarak sistemlerinizi daha verimli hale getirin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu