Blog

Kompresör Nedir, Ne İçin Kullanılır, Kullanım Alanları Nelerdir?

Endüstriyel alanlarda kullanımı sağlanırken buhar ya da gazı yüksek ısıda sıkıştırmak için kullanılmaktadır. Bu sıkıştırma sonucu daha çok yüksek basınç elde edilmektedir. Gaz ve buhar sıkıştırılır ve küçültülür bu sayede yüksek basınçlar sağlanmaktadır. Bu gazı ve buharı öncelikle emer, sıkıştırır ve tahliye eder. Otomotiv, inşaat, petrol ve enerji üretimi gibi çok farklı alanlarda kompresör kullanımı yaygındır. Birçok alanda kullanılırken, günlük yaşamda karşılaştığımız eşyaların yapımı bu sistem ile sağlanır. Bu kompresörler kendin yap projeleri içinde kullanılırken her işletme için farklı alanlara hizmet edenlerin ihtiyacını karşılar. Bir ve birden fazla kullanımı işletmenin faaliyetine göre değişkenlik gösterir.

Kompresör Çalışma Prensibi

Dünya genelinde kullanılırken fabrika veya atölyelerin birçok üretimlerinde önemli bir role sahiptir. Mekanik bir cihaz olurken gazı ve buharı küçültüp basınç elde eden bir sistemi sağlar. İçine hapsettiği hava ve gazı belli bir yönde gitmesini sağlar. Bu aşama da sıkıştırma işlemi sağlanır. Mekanizma sisteminde vida, çark veya pistonlar kullanılmaktadır. İki türlü çalışma prensini olurken, pozitif deplasman ve durmadan sıkıştırma sistemi vardır. Sürekli sıkıştırma işlemi basıncı yükseltmek olurken, pozitif deplasman bu hacmi azaltmayı hedefler.

Tahliye esnasında basınç kontrol edilirken gazın tekrar geri gitmesini de engeller. Kompresörlerden önce bu gücü elde etmek için tekerlekler ve kayış gibi aletlerden fayda sağlanmaya çalışılırdı. Bu da yapılacak işlerin karmaşık ve zor olmasını sağlamıştır. Bu bakımdan kompresör nedir sorusu için makina çağında ki buluşlardan bir denebilmektedir.

Kompresör Nerede Kullanılmaktadır?

Bu makina için neredeyse bütün sektörlerin ihtiyacı hale gelirken, gün geçtikçe ilerlemesi için de çalışmalar yapılmaktadır. Şu an geldiği noktaya bakıldığında ilaç, ulaşım, otomobil ve gıda gibi sektörde kullanımı zorunlu kılan bir makinadır. İnsan gücü dışında bu makina kullanımı hem pratiklik sağlarken hem de üretimlerin hızını arttırmıştır. En basit bir örnek vermek gerekirse otomobil lastiklerinin hava basınçlarını sağlarken, gıda sektöründeki ürünlerin son kullanım tarihini uzatır. Modernleşen toplumların üretim verimliliği için kullanılırken her işletme için kullanım şekilleri farklılık gösterir. Ağaç sektöründe hassas milimetrelik kesimleri yaparken, presleme, cilalama işlerini kolay bir şekilde sağlar. Bu ve farklı sektörlerin kompresör ihtiyacı değişkenlik gösterir. Örneğin bir işletme için pistonlu modeller uygun olurken diğer bir işletme için vidalı kompresör daha uygun olacaktır. Fabrika gibi büyük üretim alanlarında birden fazla birbirine bağlı kompresör kullanımı mevcut olabilir.

Tarım Endüstrisi

Bu alanda da iş yükünü yani insanın harcayacağı gücü yüklenerek daha verimli bir çalışma sağlar. Havalandırma, tohumları elle ekmek yerine bu makinaların kullanımı veya toprağın sürülmesi gibi birçok işlemi yapar. Büyük tarım arazilerinde kullanımı yaygın olurken günümüzde küçük bir çiftçilik yapan kişilerin dahi kullandığını görmek mümkündür.

Gıda Endüstrisi

Ürünlerin sağlığı açısından yağsız kompresörler kullanılmaktadır. Gıda üretiminin daha fazla ve pratik şekilde üretilmesini sağlar. Giderek artan dünya nüfusunda gıda üretimi hızı da önemlidir. Gıdaların bozulma, küflenme gibi durumlarını hijyenik koşullarla geciktirir. Bu sayede israfın önüne de geçen bir mekanizmadır.

Demiryolu Sektörü

Bu sektörde çok daha dayanıklı kompresörlerin kullandığını görmek mümkündür. Toza, darbeye veya kire dayanıklı olması gerekir. Bir trenin freni veya kapısın açılıp kapanmasında kadar bu basınçlara ihtiyaç vardır. Bu işleyişin önemi birçok insanın can güvenliği için dikkatli olunmalıdır.

İlaç Endüstrisi

Hijyenin en üst seviyede tutulması gereken bu alanlarda yağsız hava basıncı uygulaması ile ilaçların tek tek tablet haline gelmesine kadar üretimi sağlar. İlaç üretiminde pnömatik aletler kullanılarak paketlenmesine kadar yağsız basınç ile gereken hijyen sağlanır.

Otomotiv Endüstrisi

Bu sektörde vidalı kompresör kullanımı görülürken, otomotivler için gerekli parçalar üretilmektedir. Araçların boyanması ve birleştirilmesi gibi birçok işlemi yaparken ısıya dayanıklı kompresörler seçilmelidir. Büyük bir üretim sahasına hizmet ederken kompresör kullanım alanları için bu örnekler genel anlamda verilmektedir.

Kompresör Çeşitleri

Havayı ve gazı sıkıştıran ve soğutan, bu detayları ile kullanılan soğutucunun türüne göre değişirken esas amacı evapotör basıncında kalan soğutucu akışı emer. Bu işlemler olurken son olarak daha yüksek basıncı da olan kondensere gönderen bir gaz pompasıdır. Kompresörler 4 guruptan oluşur.

Pistonlu Kompresörler

Soğutma işlemlerinde en çok tercih edilen bir çeşittir. Otomobillerde kullanılan motora benzerken silindir ve piston düzenindedir. Bu pistonlar ileri geri hareket ederek silindirin içinde var olan soğutucu sistemi sıkıştırır. Bu sistemden bahsederken yine bu pistonların açılması bir veya birden fazla silindirli tipte şekillenebilmektedir.

Vidalı Kompresörler

Bu kompresörler geçme vidasından soğutucu sistemini sıkıştırır. Gazı büyük bir basınçla çok daha fazla üretmesini sağlar. Pistonlu kompresörlerden çok daha az güç harcarken tercihi çok daha fazladır.

Turbo Kompresörler

Santrifüjlü olarak da adlandırılırken, gazları pervane veya üfleyici gibi mekanizmalarla düşük yoğunlaşma basıncı ile işleyebilir.

Scroll Kompresörler

Bu kompresörler için bir sabit birde eksantrik yörüngede kalarak dönebilen iki adet silindir gibi görünümden oluşur. Bu hareket, soğutucu sıkışırken, bu silindirler arasında boşluklar oluşur. Farklı şekillere sahip olurken, sıkıştırmayı sağlamak için bu eksantrik dönüşe ihtiyaçları vardır.

Kompresör Bakımı

Kompresörler kullanımı kadar bakımı da oldukça önemlidir. Gerekli testlere tabi tutularak üretim öncesi daha sağlıklı yol almak için önemli bir adımdır. Bu sistemin verdiği üretim hızı bakımından maaliyetleri oldukça fazladır ve her hangi bir arızada da tamiri maliyetli olabilir. Bu yüzden düzenli şekilde bakımları yapılmalıdır. Bu bakımları belirli periyotlarda izlemek, üretim yerlerinde ki veriminde kesilmesini engellemek adına önemlidir.

Mevsim geçişlerinde de özellikle dikkat edilmesi gerekirken soğuk sıcak geçişleri bu makinalara zarar verebilir. Çalışmalarını belli bir standartta sürdürebilmesi için bu püf noktalarda oldukça önemlidir. Parça değişimleri, tamirleri ciddi zaman alabilirken genel anlamda kompresörler çok fazla tozdan etkilenebilir. Bu durum da arıza verme olasılığını artırır. Kompresörlerin kullanımlarında ki üretiminden sonra bakımı için de özel bir zaman ayırılmalıdır.

Yeni bir kompresör alımı için araştırma yapanlar ne kadar pahalı olduğunu görebilir. Bu bakımdan sağladığı kolaylıklarla üretimlerin bel kemiğidir. Bakımı doğru ve düzenli yapıldığında uzun yıllar hizmet vermeye devam edecektir. Bu bakımdan nitelikli yerleri, teknik servis anlamında sorun yaşamayacağınız yerleri tercih etmek, işlerinizi de aksatmayacaktır. Bu kompresörlerin uzun vade de garantisini veren yerlerle çalışmanız sizin işleyişinizi de koruyacaktır. Doğru kompresör alımı ile zaman ve maaliyetten de tasarruf sağlayabilirsiniz.

Turbo ile Kompresörler Arasındaki Farklar

Bu iki ana mekanizma için aynı görevi yaptıklarını söylemek mümkündür. Motor basıncı alarak yoğun bir oksijen sağlar. Bu oksijen artması ile yanma da yükselme olurken, daha fazla güç harcayacaktır. Turbo ise bu basıncı yükseltmek için bir türbin kullanırken, kompresör rötorlar kullanır. En önemli farklılık farklı ekipman desteği ile enerjileri döndürmeleridir.

Atık gazları alarak çalışan turbo, çevrecilik için geliştirilmiştir. Bu sayede egzozun dışarıya atılması da engellenir. Motorlardan ekstra bir güç almadan çalıştırıldığı için, güç israfı da  olmaz. Bu iki fark merak edilirken kompresörler üretim alanlarında ciddi bir ihtiyaçtır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu