Blog

Otomasyon Nedir, Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?

Otomasyon konusunun gelişen endüstri ile beraber önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Tekrarlayan, riskli ve karmaşık görevleri insanlar tarafından yapılan hataları azaltması ile gerçekleşen bu sistemin pek çok avantajı da bulunmaktadır. Özellikle verimliliği arttıran otomasyonlar kaliteyi de iyileştirmektedir. Bu nedenle endüstri alanında büyük faydalar sağlamaktadır.

Otomasyon Nedir?

Endüstri, bilim veya yönetim alanlarında yapılan işlerin insan gücü ile değil, otomatik makineler ile yapılmasına otomasyon adı verilmektedir. İnsan gücü ile yapılan işlerde hata payı oldukça fazla olmaktadır. Fakat insan gücünü azaltarak yapılacak işlerin makineler tarafından yapılmasını sağlayan bu sistem pek çok kolaylıkta getirmektedir. Otomasyonun kelime kökeni Fransızca olmaktadır. İngilizcede ise Automation olarak bilinmektedir. Sözlük anlamına bakıldığında ise kendi kendine hareket edebilen bir anlamı olduğu bilinmektedir.

Otomasyonda işin paylaşım yüzdesi sistemin düzeyini göstermektedir. Özellikle Sanayi devriminden sonra üretim hızla artmaya başladığı görülmektedir. Pazar koşullarının da değişmesi ile beraber insan gücü üretimini arttırmak gerekmektedir. Bunun da maliyetli olması sebebi ile otomasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Böylece otomasyon nedir sorusu doğmaktadır. Bununla beraber doğal kaynakların azalmaya başlaması, insan nüfusunun artması ve uluslararası rekabet gibi şartları iyileştirmek için bina tasarım yaklaşımına yeni boyutların dahil edilmesi zorunlu olmaktadır.

Otomasyonun Avantajları Nelerdir?

Otomasyonun sisteminde insan gücüne az ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle firmalar fazladan çalışanlara ücret ödememektedir. Bu durum işletmelerde kar sağlamakta ve tasarruf yolunda büyük fayda sunmaktadır. Uzun vadeli işçi çalıştırmak oldukça maliyetli olmaktadır. Bunun yerine kısa vadede otomasyonun sistemini kurarak kısa sürede firmalar kar elde etmektedir. Ayrıca insan gücü ile çalışılması gereken işlerde hata payı da oldukça artmaktadır. Bu sistem sayesinde hatalar sıfıra indirilmektedir.

Endüstri sektöründe üretim tesislerinde sıcaklık, basınç gibi hayati öneme sahip  değerler bulunmaktadır. Otomasyonla bu değerler sürekli gözetim altında tutularak gerektiği zaman alarm, rapor veya kontrol gibi işlemlerin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca otomasyonların en büyük avantajlarından birisi de 7/24 çalıştırılması olmaktadır. Böylece üretim sürekli hale gelmektedir. Bu durum da rakiplere karşı sürekli üretim yapma durumunu oluşturmaktadır.

Otomasyonun pek çok önemli yönü bulunmaktadır. Bunlardan birisi de veri entegrasyonu ve süreç yönetimi olmaktadır. Farklı uygulamalar arasındaki veri akışının düzenlerken sürecin yönetilmesi iş akışının da sorunsuz olarak devam etmesini sağlamaktadır. Bu durum özellikle şirketlerin daha verimli ve uyum içerisinde çalışmasına olanak sunmaktadır. Bununla beraber enerji tüketimini izleyerek de sürdürülebilir hedeflere ulaşmak için büyük katkı sağlamaktadır.

Otomasyon Nerelerde Kullanılır?

Otomasyonda farklı uygulamalar için farklı cihazlar bulunmaktadır. Verimlilik, enerji tasarrufu, detaylı çözümlerin yapılması bu sistem ile sağlanmaktadır. Bununla birlikte ayrıntılı raporların sunulmasına da olanak tanımaktadır. Otomasyon nerelerde kullanılır sorusuna pek çok cevap verilmektedir. Otomasyonun kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:

– İmalat sektöründe,
– Asansörlerde,
– ATM’ler ve elektrik hizmetlerinde,
– Taşıma işleri ve araba işlerinde
– Sağlık kuruluşlarında,
– Evlerde bulunan buzdolabı, Çamaşır makinesi gibi çıkarlarda,
– Hava tahminleri ve fotoğraf video kayıt işlemlerinde,
– Bilimsel çalışmalarda,
– Bilgisayarlarda bu sistem kullanılmaktadır.

Otomasyonların özellikle endüstri alanında yönetimsel faaliyetlerde ve bilim alanında kullanılmaktadır. Bu alanlarda insan aracılığı olmadan otomatik işlemler gerçekleşmektedir. İnsan müdahalesine gerek kalmadan işlemlerin gerçekleştirilmesi ve kontrolünün yapılmasını sağlayan bu sistemler üretim fabrikalarında büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Otomasyon Çeşitleri Nelerdir?

Otomasyonun türleri 4 farklı şekilde incelenmektedir. Bununla beraber bu sistemlerin elektrik, yazılım, depo veya web gibi farklı alt alanları da bulunmaktadır. Otomasyon türleri şu şekilde açıklanmaktadır:

– Sabit Otomasyon: Belli bir işi belli bir şekilde yapmak amacı ile tasarlanmaktadır. Aynı ürünler aynı süreç içerisinde üretildiği durumlarda sabit otomasyondan faydalanılmaktadır. Fakat sistemde değişiklik yapılmak istendiği zaman bu türde zorluklar çıkmaktadır. Bu türlerden yararlanan pek çok alan bulunmaktadır. Otomatik montaj makineleri, Web dönüşüm sistemleri, Kaplama ve boya işlemleri ve Kimyasal üretim süreçleri sabit otomasyonun kullanım alanları arasında bulunmaktadır.

– Esnek Otomasyon: Bu sitemler sistemi yeniden programlarken üretimin hattını kapatma gereği duymadan endüstriyel robot vasıtası ile üretime devam etme imkanı sunmaktadır. Bu sayede sistemi kullanan görevliler istedikleri değişiklikler kumanda paneli ile yapmaktadır. Ayrıca yapılan değişiklikler bir sonraki sefere de saklanabilmektedir. Otomatik paketleme, Otomatik bandrol basımı işlemleri, kaynak etiketleme işlemleri bu türden yararlanmaktadır.

– Programlanabilir Otomasyon: Programlanabilir otomasyonun montaj ve işleme görevlerini üstlendiği bilinmektedir. Bu sayede üretim sistemini elektronik araçlar yardımı ile yeniden programlamak mümkün olmaktadır. Bu türden pek çok alan yararlanmaktadır. Endüstriyel robotlar, Akıllı sayısal kontrol araçları ve Programlanabilir mantıksal denetleyiciler bu türden yararlanan alanlar arasında girmektedir.

– Entegre Otomasyon: Entegre otomasyonda insan müdahalesine hiç gerek duyulmamaktadır. Bu özelliği ile diğer türlerden de ayrılmaktadır. Ayrıca bu özellik sayesinde tüm makineler birbiri ile entegre etmekte ve üretim sürecini bir alanda kontrol etmektedir. Esnek işletme sistemleri, Depo kurulum ve organizasyonları, bilgisayar destekli tasarım ve üretim alanları bu sistemi kullanmaktadır.

Otomasyon Sistemi Kurulumu Nasıl Yapılır?

Otomasyonun kurulumu yapılırken pek çok işlemden geçmektedir. Buna göre bu sistemin kurulumu şu şekilde oluşmaktadır:

– Kurulum aşamasının ilk adımında ihtiyaçlar belirlenmektedir. Burada donanım ve yazılım bileşenleri belirlenmektedir.
– İkinci aşaması ise kurulum aşaması olmaktadır. Ayrıca süreç içerisinde donanım ve yazılımın yüklenmesi tamamlanmaktadır. Kurulum sonrası sistemin çalışma durumu uzman ekipler tarafından test edilmektedir.
– Tüm işletmeler bu sistemi entegre etmektedir. Sistemin diğer donanım ve yazılımları ile uyumlu çalışmasına olanak sağlamaktadır. Sistemler arası iletişimde veri akışının kontrollü sağlanabilmesi için bu sistemin önemi oldukça büyük olmaktadır.
– Eğitim ve Kullanım Süreci: Bu süreç sistemin verimli ve sorunsuz bir şekilde kullanılması için eğitimlerin sağladığı süreçler olarak tanımlanmaktadır.
– Bakım ve İzleme Aşaması: Kurulum bittikten sonra sistemin performansına bakılmaktadır. Ayrıca bakım süreçleri de uygulanmaktadır. Bu sayede verimlilikte artmakta ve uzun ömürlü olması açısından desteklenmektedir.

Otomasyonun Özellikleri Nelerdir?

Otomasyonun özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Özelikle sistemde otomasyonun var olup olmadığını anlamak için ihtiyaç duyulmaktadır. Uygulamaları ile pek çok özelliğe sahip olmaktadır. Bu özellikler şu şekilde belirtilmektedir:

– Otomasyonun insanların işini kolaylaştırmak ve hızlandırma özelliğine sahip olmaktadır.
– Uygulamada otomasyonun varlığından bahsediliyor ise kontrol edilebilir özelliğe sahip olduğu öğrenilmektedir.
– Bir işi normalden daha fazla kişi yapıyor ise otomasyonun sayesinde kişi sayısı azalmaktadır.
– BU sistem teknolojik gelişmeler sonrası kendini sürekli güncellemektedir.
– İnsandan bağımsız olmayan otomasyon makine ile insan arasındaki iletişim olmaktadır.
– Bu sistemler hem akıllı telefonlar ile hem de bilgisayar ile takip edilebilmektedir.
– Bazı durumlarda bu sistem kendi kendini kapatabilmektedir. Özellikle zarar verici durumlarda otomasyonda kendini şirket açısından aktif olarak da kullanılmaktadır.
– Otomasyonun farklı sektörlerde entegre olabilme durumu bulunmaktadır.
– Bir şeyin sürekli tekrarlamasını destekleyen özellikleri ile bilinmektedir.

Otomasyonun sağladığı faydalar ile beraber pek çok firma veya üretim fabrikaları avantajı yakalamaktadır. Pek çok sektörde kullanılan bu sistemler hayatı da büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Otomasyonun varlığı ile şirketler işlerini daha hızlı gerçekleştirmektedir.

Otomasyon sektöründe kullanılan en son teknolojiye sahip ekipman, malzeme ve makineleri keşfetmek ve temin etmek için makinaturkiye.com platformunu ziyaret edebilirsiniz. Geniş ürün yelpazesi, sektördeki lider markaların güvenilir çözümleri ve yüksek kaliteli makineleriyle, üretim süreçlerinizi daha verimli hale getirmek ve teknolojik yatırımlarınızı güçlendirmek için ideal bir kaynaktır. Otomasyon sistemleri, endüstriyel robotlar, taşıma sistemleri ve daha pek çok ürün, makinaturkiye.com’da sizi bekliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu