Kemik Testeresi Nedir, Ne İşe Yarar?
Kemik testeresi, et işleme tesislerinde veya kasaplarda kullanılmakta olan özel bir alet olarak ifade edilebilmektedir. Kemik testereleri, etin kemiklerini kesmek ve doğramak amacıyla kullanılmaktadır. Mutfaklarda kullanılmakta olan kemik testeresi genel olarak manuel veya elektrikli olarak tercih edilmektedir. Ayrıca kemik testerelerinin farklı çeşitleri de bulunmaktadır.
Kemik Testeresi Nedir?
Kemik testeresi, et doğrama ve kesme gibi işlemleri kolaylaştıran ve pratiklik sağlayan bir alet olarak bilinmektedir. Etlerin uygun büyüklükte parçalanması için kullanılmaktadır. Genel olarak kurban bayramlarında son derece işe yarayan kemik testeresi etleri ve kemikleri kesmekte hız ve kolaylık sağlamaktadır. Satın almak isteyen kişiler kemik testeresi nedir diye araştırmaktadır. Daha keskin bir yapıda olması için malzemesinde metal ve çelik kullanılmaktadır. Kasaplar ve et işletme tesisleri tarafından özellikle daha büyük olan modeller tercih edilmektedir. Gelişmiş ergonomik bir yapıya sahip olan kemik testeresi kullanım sırasında da büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Nitekim kemik testeresi kullanılırken dikkatli olunması gereken oldukça kesici bir üründür.
Kemik Testeresi Ne İşe Yarar?
Bahsedilen kemik testeresi etin kemiklerini kesmek ve doğramak için tasarlanan bir alet olarak ifade edilebilmektedir. Kasaplarda ve et işletmelerinde kullanılmakta olan kemik testeresi ne işe yarar diyen kişiler için kemik testerelerin başlıca kullanım alanları şu şekildedir.
Kemik testereler kemikleri ve büyük et parçalarını verimli bir şekilde kesmek için kullanılmaktadır. Yapılacak olan kesme işlemini daha hızlı ve pratik olarak gerçekleştirmeye imkan sağlamaktadır. Özellikle de et işletme tesisleri ve kasaplar için olmazsa olmaz malzemeler arasında yer almaktadır.
Kemik testeresi dondurulmuş gıdaların kesilmesi sırasında da sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle dondurulmuş et ve balık gibi ürünlerin kesiminde kemik testeresinin kullanımı büyük kolaylık sağlamaktadır. Donmuş gıdaların normal bıçaklarla kesilmesi oldukça zorlayıcı olmaktadır. Kemik testeresinin keskin bıçakları sayesinde donmuş gıdaların kolay bir şekilde kesilmesi mümkün olmaktadır. Sadece işletmelerde değil evlerin mutfaklarında da et işleme yapmak için kullanılabilmekte olan pratik bir araçtır.
Mutfak kullanımı yaygın olmakla birlikte tıp alanında da kemik testeresinin kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Özellikle tıbbi alanda cerrahi işlemlerin gerçekleştirilmesi sırasında ve otopsi yapılırken kemik kesimi için kemik testeresi kullanılmaktadır. Ayrıca kemik testerelerinin manuel ve elektrikli olmak üzere ihtiyaç doğrultusunda farklı seçeneklere sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
Kemik Testeresi Türleri Nelerdir?
Testereler, yönlerine ve dişlerinin şekline göre farklı türlerde olabilmektedir. Hızlı ve verimli bir kesim için genel olarak düz dişli testerelerin kullanılması tercih edilmektedir. Daha yavaş ve kontrollü bir kesim yapılması için ise eğri dişli testereler tercih edilmektedir. Daha pürüzsüz ve sessiz bir kesim gerçekleştirilmesi için ise zımparalı testerelerin kullanılması gerekmektedir. Kemik testereleri genel olarak paslanmaz çelik malzemeden üretilmektedir. İhtiyaçlar doğrultusunda kemik testeresinin farklı boyutlarda seçilmesi mümkün olmaktadır.
Kemik Testeresi Kullanım Alanları Nelerdir?
Kemik testerelerinin birçok farklı kullanım alanına sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Genel olarak kasaplık, hayvancılık, mutfak işleri ve tıp alanında kemik testeresinin kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Özellikle işletmeler tarafından kullanılmakta olan kemik testeresi mutfaklarda da kullanılabilmektedir. Restoranlarda, otellerde ve gıda işletme fabrikalarında kümes hayvanlarının ve balıkların kesilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Tıp alanında da kemik testeresinin yaygın olarak kullanıldığını söylemek mümkündür. Otopsi ve ortopedik cerrahi gibi tıbbi uygulamaların gerçekleştirilmesinde kemik kesimi sırasında kemik testeresi kullanılmaktadır. Özellikle büyük ailelerde ve evde et işleyen kişiler tarafından ev kullanımı için de tercih edilmekte olan bir mutfak ürünüdür. Kemik testeresi aynı zamanda sanat ve el sanatları alanında da farklı projelerde kullanılabilmektedir. Kemik ve diğer sert malzemelerin kesiminde kemik testerenin kullanılması kolaylık sağlamaktadır.
Elektrikli Kemik Testerelerin Avantajları Nelerdir?
Kullanım kolaylığı sağlaması nedeniyle elektrikli kemikli testere modelleri sıklıkla tercih edilmektedir. Elektrikli modellerin kullanımı sırasında sağladığı birçok avantajı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Hız ve verimlilik sağlaması nedeniyle elektrikli testere modelleri manuel olan modellere göre daha fazla tercih edilmektedir. Daha hızlı ve verimli çalışan kemik testere modelleri fazla miktarda et ve kemik kesilmesi gereken durumlarda kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Kesim sırasında daha az fiziksel efor sağlanması açısından elektrikli kemikli testerelerin sıklıkla tercih edildiğini söylemek mümkün olmaktadır. Kullanıcıların daha az fiziksel güç kullanarak daha fazla kullanım sağlayabileceği söylenebilmektedir. Bu sayede uzun süreli kullanımlarda iş verimliliğinin artması ve yorgunluğun azaltılması mümkün olmaktadır. Elektrikli kemik testeresi modellerinin çok yönlü bir kullanıma sahip olduğu söylenebilmektedir. Sadece kemik kesmek için değil aynı zamanda donmuş gıdaların kesiminde ve diğer sert malzemelerin kesiminde de kullanılabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.
Daha düzgün kesimlerin yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Kesim hassasiyetine sahip olan elektrikli testere modelleri sayesinde etin eşit parçalara bölünmesi de mümkün olmaktadır. Güvenlik özellikleri bakımından da elektrikli olan modeller avantaj sağlamaktadır. Modern elektrikli kemik testereleri, güvenlik anahtarları ve acil durdurma düğmeleri sayesinde güvenli bir kullanım sağlamaktadır. Sahip olduğu güvenlik özellikleri sayesinde kullanıcıların güvenliğini artırıcı bir özelliğe sahiptir. Elektrikli kemik testerelerinin aynı zamanda kolay bir şekilde sökülerek temizlenmesi de mümkün olmaktadır. Gıda işletmelerinde hijyenin oldukça önemli olması nedeniyle büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Manuel Kemik Testerelerinin Avantajları Nelerdir?
Manuel kemik testerelerinin sağladığı birçok avantaj bulunmaktadır. Elektrikli modellere göre daha hafif olmaları nedeniyle rahat bir şekilde taşınmaları mümkün olmaktadır. Elektrik gerektirmeden kullanılabilmeleri sayesinde enerji kesintilerinden etkilenmeden istenilen her yerde kullanılabilmektedir. Manuel kemikli testerelerin elektrikli modellere göre daha az bakım gereksinimine sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Herhangi bir motoru veya elektrik aksamı olmaması nedeniyle arıza riski daha düşük olarak ifade edilebilmektedir.
Kontrol ve hassasiyet açısından da manuel testere modellerinin kolaylık sağladığını söylemek mümkün olmaktadır. Kesim hızının ve gücünün manuel olarak ayarlanabilmesi nedeniyle daha kontrollü ve hassas kesimlerin yapılması mümkün olmaktadır. Maliyet açısından da elektrikli modellere göre daha ekonomik olmaktadır. Hem işletme açısından hem de satın alma açısından daha düşük maliyet gerektirdiklerini söylemek mümkündür. Güvenlik açısından da elektrikli modellere göre daha güvenli olduğu ifade edilebilmektedir. Kullanımı sırasında daha az hareketli parça içermesi nedeniyle daha güvenli bir şekilde kullanılması mümkün olmaktadır.
Özellikle küçük işletmelerde ve ev kullanımlarında manuel kemik testerelerinin kullanılması oldukça avantajlı olmaktadır.
Kemik Testeresi Nasıl Temizlenmektedir?
Kemik testeresinin özellikle gıda sektöründe yaygın olarak kullanıldığı düşünülürse temizliğinin de doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Temizliğe başlamadan önce mutlaka cihazın fişinin çekilmesi gerekmektedir. Koruyucu bir eldiven ve gözlük takılarak temizleme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Mümkün olan parçaların sökülerek temizlenmesi gerekmektedir. İlk temizlik sırasında büyük kemik ve et parçalarının temizlenmesi yapılacak olan detaylı temizliği de kolaylaştırmaktadır. Ilık su ve sabun kullanılarak bıçaklarla birlikte tüm parçaların yıkanması gerekmektedir. Dezenfeksiyon işlemi için ise parçaların sirke ve tuz içerisinde bekletilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda içerisine biraz ılık su ve limon eklenmesi de mümkündür.
Son olarak temizlenen parçaların iyice durulanmasının ardından kurulanması gerekmektedir. Ardından tüm parçaların tekrar monte edilmesiyle birlikte kullanım için hazır hale geleceğini söylemek mümkün olmaktadır.