3D Optik Tarama Ve Ölçüm Sistemi Nedir, Nasıl Kullanılır?
3d optik tarama ve ölçüm sistemleri endüstriyel ve ticari alanlarda hassasiyetle veri elde edilmesini sağmaktadır. Bu sistemler pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle ürün geliştirme, dijitalleşme alanlarında çok sık karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple ileri teknoloji ile gelişen bu sistemler sonucunda 3d optik tarama ve ölçüm sistemi nedir sorusu ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Pek çok görev üstlenen 3d optik tarama ve ölçüm sistemleri pek çok yönden de kolaylık sağlamaktadır.
3D Optik Tarama ve Ölçüm Sistemi Nedir?
Optik tarama ve ölçüm sistemleri optik üçgenleme ve projeksiyon teknikleri ile fiziksel bir parçanın sayısallaştırılması ve bilgisayarlara aktarılması işlemi olarak bilinmektedir. Genellikle lazer tarama kullanılan bu sistemler ışık kaynağı olarak lazer ışınlarını tercih etmektedir. Temassız tarama teknolojisi olan bu sistem yüzeyleri ince ayrıntıya kadar doğru ölçümler sunmaktadır. Ayrıca bu sistemler malzemelerin yapısal olarak özelliklerini etkili bir şekilde analiz etmektedir. Bizlere sunulan bu veriler CAD modeli oluşturma, kalite kontrol sürecini optimize etme ve üretimde hataları tespit etme gibi görevlere sahip olmaktadır.
3D optik tarama ve ölçüm sistemi özellikle hassasiyet gerektiren projelerde, yüksek doğruluk ve güvenirlilik sunmaktadır. Yapılandırılmış ışık veya lazer teknolojisi ile yapılan bu taramalarda yüzeyler en ince ayrıntısına kadar taranmaktadır. Ayrıca 3D modelinin oluşturulmasına imkan sağlayan yazılımlar aracılığı ile işlenmektedir. BU sistemler otomotiv, havacılık, medikal gibi alanlarda tercih edilmektedir. Maliyet tasarrufu da sağlayan bu sistemlerin üretim aşamalarında önemli katkıları bulunmaktadır. 3d optik tarama ve ölçüm sisteminin en büyük avantajı insan hatalarını en aza indirmesi ce karmaşık yapıda da olanları yüksek doğruluk ile elde etmesi olmaktadır.
3D Optik tarama ve Ölçüm Sistemleri Nasıl Yapılır?
Pek çok alanda kullanılan bu sistemler savunma, otomotiv veya medikal alanlarda tercih edilmektedir. Gemi sanayi ve bunun gibi sektörlerde üç modelli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda aktif bir şekilde 3d optik tarama ve ölçüm sistemleri kullanılmaktadır. Bu cihazlar birbiri ile uyumlu olarak çalışan iki tane fotoğraf makinesi gibi görünmektedir. Bu iki makineden biri ışık kaynağı olmakla beraber ikincisi kamera olmaktadır. Modelleme oluşacak olan nesnenin üzerinde eşit aralıklar ile yansıtılan ışık kaynağı tarama işlemlerindeki ışık kaynağı olmaktadır.
Işık kaynakları belli aralıklar ile farklı alanlarda ışık göndermektedir. Bu gönderilen ışığın nesne üzerinde siyah ve beyaz yüzeyler kameralar kayıt esnasında hızlı olarak birden fazla görüntü olmaktadır. Bu görüntüler ise bilgisayarlara gönderilmektedir. Kaydedilen bu görüntüler yazılım vasıtası ile sayısallaştırılarak milyonlarca noktadan veri elde edilmektedir. Burada nokta sayısı ile oluşan modelin çözünürlüğü kullanılan kameranın piksel ayısı ile doğru orantısı bulunmaktadır. Ayrıca sayısallaştırılan ve kaydedilen tüm verilerin kullanılması ile beraber nesne modellemesi sağlanmaktadır.
Tarama esnasında renkli ışık kullanılmaktadır. Bu ışığın rengi ve teknolojisi LCC kameralarına parça yüzeyinden gelen geri yansıtmalarını engelleyerek dış ortamlarda ışıklardan daha az etkilenmesini de sağlamaktadır.
3D Optik Tarama ve Ölçüm Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Optik ölçüm sistemleri kalite anlamında imalat sektöründe ölçüm yöntemi olmaktadır. 3d optik tarama ve ölçüm sistemlerinin pek çok alanda kullanılması aynı zamanda fazla avantaj da sağlamaktadır. Bu anlamda 3d optik tarama ve ölçüm sistemlerinin sağladığı avantajlar şu şekilde açıklanmaktadır:
– Geniş kullanım alanına sahip olan 3d optik tarama ve ölçüm sistemler en çok endüstri alanında tercih edilmektedir.
– Boyutsal kontrol yazılımı ve yüksek hassasiyeti ile üst üste gelmiş taramaları Bilgisayar destekli çizim adı verilen CAD dosyalarının yaptığı deformasyonların doğrulanmasında oldukça etkili olmaktadır.
– Bilgisayar çizimi olmayan numune parçalar ve objeler bulunmaktadır. Bunları bilgisayar ortamındaki çizimlerini hızlı ve hassasiyetle yapmaktadır.
– Bu sistemler sayesinde kaliteli ve ucuz ölçümler yapılmaktadır. Bu sebeple de imalat sektöründe büyük önem bulunmaktadır.
– Ölçüm ve tarama işlemi boyutları genellikle 2 milimetreden birkaç metreye kadar değişmektedir.
– Kalite kontrol ve tersine mühendislik alanlarda çok kullanılmaktadır.
– Bu sistemlerde fiziksel temas gerektirmemektedir. El değmeden ışık ve kamera ile ölçüm ve modelleme yapılmaktadır.
– Tarama sırasında hareket ettirebilir bir sistemdir. Çalışma sistemi ise oldukça kolay olmaktadır.
Optik Tarama İşlemleri Sorasında veriler pek çok alanda kullanılmaktadır. Buna göre verilere göre kullanılan alanlar şu şekildedir:
– Hızlı bir biçimde CNC programına aktarılarak imalata başlanmaktadır. İmalata başlanmasının Elde edilen ST verisidir.
– Ayrıca tercine mühendislik işlemlerinde de kullanılmaktadır.
– Hızlı prototoipleme mühendislik alanında bazı ihtiyaçları karşılamak için de kullanılmaktadır.
3D Optik Tarama ve Ölçüm Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
3D optik tarama sistemleri temelde iki ana gruba ayrılmaktadır. Bu sistemler dokunmalı ve dokunmasız sistemler olmaktadır. Dokunmalı sistemlerin diğer bir adı ise prob’lu sistemler olarak bilinmektedir. Dokunmalı sistemler mekanik kollu sistemler ve CMM olmaktadır. Birkaç eksenli mekanik kol ucuna bir ölçüm probu takılmaktadır. BU sayede de koordinatları istenilen noktaya dokundurulan prob yardımı ile noktaların koordinatları hassas olarak ölçülmektedir. Dokunmatik ölçüm sistemleri ile belli sayıda olan noktaların koordinatları ölçülmektedir.
Diğer bir tür olan dokunmasız optik sistemlerde ise serbest formlu yüzey bilgisi elde edilmektedir. Bu sayede de ürün geliştirme, kalite kontrol işlemleri ve tersine mühendislik işlemleri üzerine uzman olmuş mühendislik ofisleri ile beraber büyük endüstri kuruluşlarının tasarımı ve ürün geliştirmesi ve kalite kontrol gibi alanları için önemli olmaktadır. Dokunmasız optik sistemler ile yüzey formları yüksek hassasiyet ile elde edilmektedir. Ayrıca CAD modelinin oluşturulması hızlı prototipleme ve CNC işlemlerine de hazır hale gelmektedir.
3D boyutlu tarama sistemlerinden olan dokunmasız sistemlerin farklı tipleri yer almaktadır. Bunların ise her birinin farklı kullanım alanları bulunmaktadır. En yaygın kullanım alanları lazer çizgili, yapılı ışık desenli sistemler veya topogrametrik sistemler olarak bilinmektedir. Lazer çizgili sistemler cisim üzerine lazer kesim düşürülmesi cisim üzerinde kesitin hareket ettirilmesi ile çalışmaktadır.
Lazer kesitin cisim üzerinde deformasyona uğraması ile bu deformasyonun CDD kameralar ile alınması şekli ile ölçüm metodu bulunmaktadır. Bu modelde mekanik kol ucuna bağlanan modeli gibi portatif elle taşınan modeli de bulunmaktadır. Bununla beraber robot koluna bağlanarak otomatik bir şekilde ölçümler de yapılmaktadır.
3D optik tarama ve ölçüm sistemleri, yüksek doğrulukla hızlı ve etkili ölçüm yapabilen ileri teknoloji cihazlardır. Bu sistemler, ürün tasarımı, kalite kontrol ve prototip üretimi gibi alanlarda büyük kolaylık sağlar. Farklı sektörlerde ihtiyaç duyulan 3D optik tarama çözümleriyle, projelerinizde yüksek hassasiyet ve verimlilik sunar. Bu yenilikçi ekipmanları makinaturkiye.com üzerinden kolayca satın alabilirsiniz.
3D Optik Tarama ve Ölçüm Sisteminin Kullanım Alanları Nelerdir?
3d optik tarama ve ölçüm sistemi kullanım alanı oldukça geniş olarak bilinmektedir. Bu sistemlerin kullanım alanları şu şekildedir:
– Binaları ayrıntılı analiz etmek, mimari araştırmalar esnasında 3D tarama etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Kullanıcılara son derece hassas ölçümler sunan 3D tarama Cad ile verileri tam kullanma ve görselleştirme olanağı da sağlamaktadır.
– 3D tarama sistemleri sanat ve tarih alanında da kullanılmaktadır. Tekrarlanabilir 3D versiyonları oluşturmak ve arşivlemek için eserlerin taranması önemli kullanım arasında yer almaktadır.
– 3D teknolojisi sağlık ile ilgili endüstriler için önemli araç arasında yer almaktadır. 3D tarama ile hareketlilik, üst düzey konfor, ağrıda azalma anlamına gelen büyük bir doğruluk ile ölçülen protez uzvun tasarımı sağlanmaktadır.
– Mühendislik alanında 3D tarama sistemleri büyük kullanım alanı sağlamaktadır. 3d optik tarama ve ölçüm sistemleri bir nesneyi taramak ve daha sonrasında değişiklik yapmak için DAC kullanma yeteneği ve hem ters mühendislik hem de prototiplemeyi akıcı bir süreç haline getirmektedir.