Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır? 2021 Forklift Ehliyet Fiyatları

Forklift ehliyeti almak özellikle pek çok iş kolunda iş bulabilmek anlamına gelmektedir. Forklift iş makinası olarak geçtiğinden forklift sürebilmek ve forklift operatörü olabilmek için forklift ehliyeti nasıl alınır ya da forklift ehliyeti nedir sorusunun yanıtlanması gerekmektedir.

Forklift Ne İşe Yarar?

Forklift ehliyeti almadan önce forkliftler hakkında bilgi sahibi olmak yararlı olacaktır. Forklift temelde çatallı istifleyici olarak da bilinen ve iş yaşamında çeşitli ürünlerin naklini sağlayan bir araçtır. İş yaşamında hem iş gücünden hem de zamandan tasarruf etmek için geliştirilmiş olan forklift modelleri özellikle ağır işlerde gerekli olan araçlardır. Genelde yapılarına göre taşıma kapasiteleri 0,5 ton ile 40 ton arasında değişkenlik göstermektedir. Tarihsel olarak 100 yılı aşkın bir süredir kullanılan forkliftler özellikle ağır sanayinin gelişmesi ve mağazaların da büyümesinden sonra iş yaşamında vazgeçilmez araçlar haline gelmişlerdir. Teknolojinin de gelişmesine bağlı olarak forkliftler de gelişmiş ve kullanım ve hareket kolaylığı sağlayan yapıları ile birlikte kapalı alanlarda da güvenli bir şekilde kullanılmaya başlanmışlardır.

Kaldırdığı ağırlıklar göz önünde tutulduğunda iş yaşamı için büyük kolaylıklar sunan forklift özellikle ağır malzemelerin kaldırılmasında kullanılmaktadır. Aynı zamanda kamyon yüklerinin boşaltılması ve yüklenmesi için de kullanılmaktadırlar. Bunun yanında firmaların ya da mağazaların depo alanlarında da yaygın olarak kullanılırlar çünkü bu alanda kolilerin ya da paketlerin kaldırılması için ihtiyaç duyulmaktadır. Forkliftler yavaş çalışan araçlardır çünkü asıl işlevleri yük kaldırmaktır ve bu yüzden hız konusunda 10 kilometreden fazla hız yapamazlar. Elektrikli modellerinin de bulunması özellikle kapalı alanlarda büyük bir rahatlık ve kolaylık sunmaktadır.

forklift ehliyeti nasıl alınır

Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır?

Forklift kullanmak ya da kullanacak olanlar için forklift ehliyeti alma zorunluluğu bulunmaktadır. Forklift belgesi olarak da bilinen bu belge kanunen forklift kullanıcıları için zorunlu tutulmaktadır. Forklift ehliyeti almak için Milli Eğitim Bakanlığı izni ile faaliyet gösteren operatörlük kurslarına başvuru yapılması gerekmektedir. Genelde her sürücü kursunda iş makinaları ehliyet kursları da bulunmaktadır. Forklift kullanmak istiyor ya da forklift operatörü olarak iş bulmak istiyorsanız bu belgeyi almak zorundasınız çünkü 7583 sayılı iş güvenliği tüzüğü ile 1475 sayılı kanun kapsamında ehliyet olmadan forklift kullananlar suçlu sayılmaktadırlar. Bu yüzden operatörlük kurslarına başvuru yaparak bu belgenin normal otomobil ehliyeti alınması aşamalarındaki gibi alınması gerekmektedir.

Forklift Ehliyeti Alma Şartları Nedir?

Forklift ehliyeti almak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar kanunen belirlenmiş olup operatörlük kurslarına göre değişmemektedir. Şartları sağlayamayan adaylar forklift belgesi alamamaktadırlar. Bu bakımdan forklift ehliyeti ne kadar önemliyse başlangıçta şartların sağlanması da önemli olmaktadır;

  • Başvuru yapan kişinin 18 yaşını doldurmuş olması,
  • En az 8 yıl eğitim almış ve mezun olmuş olması,
  • Kanunen belge almasında herhangi bir sakınca olmaması,
  • Sağlık yönetmeliği kapsamında belirlenmiş olan şartları taşıması ve sağlık raporunda “sürücü olur” ibaresinin bulunması gerekmektedir.

Konuyla ilgili bilinmesi gereken bir diğer nokta forklift belgesi almak için herhangi bir ehliyet belgesine ihtiyaç olmadığıdır. Başka bir deyişle başka sınıf ehliyeti olmayanlar doğrudan forklift ehliyeti alabilirler.

forklift ehliyet fiyatları

Forklift Ehliyeti İçin Gereken Belgeler Neler?

Forklift ehliyeti için gerekli belgeler kursa teslim edilmesi gereken belgelerdir. Belgelerin eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Eksik ya da yanlış olan belgeler sonucunda işlem yapılmamakta ve forklift belgesi alma süresi uzamaktadır. Bu bakımdan belgelerin kursa teslim edilmesinde eksiksiz ve tam olmasına dikkat ediniz. Gerekli olan belgeler şu şekildedir;

  • En az 8 yıllık eğitim alındığını gösteren, ortaokul diploması,
  • Yeni çekilmiş 10 adet vesikalık fotoğraf,
  • Sabıkalı olmadığını gösteren sabıka kaydı,
  • Ruh ve beden sağlığı bakımından forklift operatörü olarak görev yapacağını gösteren doktordan alınmış sağlık raporu ile başvuru yapılacaktır.

Özellikle diploma ve sağlık raporu oldukça önemli olduğundan belgelerin bir araya getirilmesinde dikkat etmelisiniz.

Forklift Ehliyeti Fiyatları Nedir?

Forklift ehliyeti almak isteyenler için forklift ehliyeti fiyatları 2021 yılında ne kadar olacak sorusu büyük önem taşıyor. Forklift ehliyeti fiyatları kayıt olunacak kursa göre değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda son yıllarda forklift operatörü olarak çalışmak isteyenlerin sayılarının da artması kapsamında forklift ehliyeti fiyatı da artış göstermektedir. Şehre ve bölgelere göre değişen forklift belgesi fiyatları güncel olarak kurslardan öğrenilmesi gerekmektedir. Kurs ücretinin yanında eğer özel hastaneden rapor alınıyorsa sağlık raporu için de ücret ödemek gerekmektedir. Bunun yanında ehliyetin alınması durumunda kart bedeli olarak da Maliye’ye ödeme yapılması gerekmektedir. Ayrıca forklift ehliyeti hangi sınıf diye merak edenler için de ehliyet G sınıfı olduğundan bakanlık tarafından belirlenmiş olan G sınıfı harç ücretinin de ödenmesi gerekmektedir.

Forklift Ehliyeti Sınav Konuları Neler?

Forklift ehliyeti sınav soruları teorik ve pratik alanlardan oluşmaktadır. Yazılı sınavda 25 soru sorulmakta ve en az 18 sorunun doğru yanıtlanması gerekmektedir. Daha sonra uygulama sınavında hem forklift sürüşü yapılmakta hem de sözlü sorular yöneltilmektedir. Sözlü sınavlar aracın nasıl çalıştığına ve üzerinde bulunan kolların, düğmelerin, çalışma yöntemlerinin ve benzeri aksamın neye yaradığını öğrenmek amacıyla yapılmaktadır. 10 adet soru bulunan sözlü sınavdan da en az 6 sorunun doğru yanıtlanması ve sürüş testinden de başarıyla geçilmesi halinde forklift ehliyeti almak mümkün hale gelmektedir.