Isı Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?
Isı Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?
Isı pompası gücünü yenilenebilir enerji kaynaklarından alarak çalışan, ısıtma ve soğutma işlevini tek bir cihazda toplayarak evlere, iş yerlerine, hastanelere, fabrikalara, havuzlara, çiftliklere, seralara, kurutma tesislerine ve Alış-veriş merkezleri gibi alanlara sıcak su, yer ısıtma sistemi, ortam ısıtma ya da soğutma görevini gerçekleştiren buluştur.
Isı pompaları günlük yaşantımıza farkında olmadan karşılaştığımız cihazlardır. Kullandığımız buzdolabı, klima ve derin dondurucu gibi makinalar ile aynı çalışma sistemine sahiptir ancak ters biçiminde çalışır. Sözü edilen bu makinaların çalışma mantığı, ısıyı taşıma prensibinden gelmektedir. Isı pompası sistemleri günümüz Türkiye’sinde yaygın olmasa da yakın gelecekte daha sık tercih edilecektir.
Enerji verilmesiyle düşük sıcaklıktaki bir alandan aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren bir ısı taşıyıcısı olarak tanımlanır. Enerjisinin %75 ini doğada sınırsız olarak bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarından %25 ini elektrikten alan ısı pompaları -25 dereceye kadar problemsiz biçimde çalışmaktadır. Hava toprak ve su gibi doğada kendiliğinden bulunan ve yenilenebilir enerji kaynaklarının sıcaklıklarını kullanarak bu sıcaklığı yükseltme prensibiyle çalışmaktadır.
Isı pompaları kurulacak olan yapının yakınında dışarıya kurulur ve evin içerisinde yer işgal etmediği için bu anlamda da kullanışlıdır. Üç farklı tipte ısı pompası vardır kurulum yapılacak yapıya hangi tip uygunsa kurulumu yapılır. Yapınıza uygun ısıpompasıçeşitlerini buradan öğrenebilirsiniz.
Kısaca ısı pompası nedir? nasıl çalışır? sorusuna doğada bulunan yenilenebilir enerjinin sıcaklığının yükseltilmesini sağlayan bir sistemdir cevabını verebiliriz.
Isı Pompası Çeşitleri
1-Su Kaynaklı Isı Pompası:
Isı pompaları çalışma prensibi olarak bütün ısı pompaları çalışma prensipleri birbirine benzer ancak su kaynaklı ısı pompaları ile toprak kaynaklı ısı pompaları yerin altına kurulumu yapıldığı için daha çok benzetilir, yer altı su kaynağından aktarılan ısı bir soğutucunun sayesinde yapıya aktarmaktadır. Bu sistemde yatay şekilde kurulan paslanmaz borular suyun en az 3 metre altına kurulur. Paslanmaz borular içerisinde yer alan ve sürekli olarak pompa yardımıyla borular içerisinde dolaşım yapan antifrizli su, ısı enerjisi elde eder ve bu enerjiyi ısı akışkanına iletir. Isı akışkanı ise bu enerjiyi yapının içerisinde bulunan sıcak su ve ısınma sistemine aktarır. Böylelikle su kaynaklı ısı pompası kusursuz bir biçimde çalışır ve görevini gerçekleştirir.
2-Toprak Kaynaklı Isı Pompası:
Toprak kaynaklı ısı pompasının kurulabilmesi ve problemsiz kullanılabilmesi için öncelikle bölgenin toprak yapısının toprak kaynaklı ısı pompasına uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Toprak özelliklerinin kurulacak olan sistem için uygun olup olmadığı yapıya ne büyüklükte bir sistem gerektiği, gömülecek olan boruların uzunluğu, yatay mı yoksa dikey mi kurulacak bunlara göre değişiklik göstermektedir ve uzmanlar tarafından gerekli incelemeler yapılıp karar verilmektedir. Sistemde kullanılacak olan boruların darbelere ve çürümeye karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Borular sürekli olarak yer altında kaldığı ve suyla temas etmesi gerektiğinden dolayı borular dayanıklı plastik olmalıdır. Sistem içerisinde dolaşan suyun donma riskine karşın borular içerisinde antifrizli su karışımı kullanılır. Toprak kaynaklı ısı pompası diğer ısıtma sistemlerine göre daha verimlidir ancak ilk kurulum aşamasında daha maliyetli olduğu için daha az tercih edilmektedir.
3-Hava Kaynaklı Isı Pompası:
Hava kaynaklı ısı pompaları, havadan aldıkları ısı enerjisini yapı içerisindeki her ısıtma sistemini, radyatörleri, petekleri, suları ısıtmaktadır. Hava kaynaklı ısı pompaları buzdolabından ya da klimadan nasıl ısı elde edebiliyorsa doğadaki hava kaynağından da ısı elde edebilmektedir. Hava kaynaklı ısı pompasının çalışabilmesi için bir miktar elektrik enerjisi gerekmektedir. Gerekli koşullar sağlandığı taktirde uzun süre kullanılabilir.
Yukarıda incelediğiniz gibi ısı pompası çeşitleri 3’e ayrılmaktadır. Kurulacak olan alana göre değişiklik göstermektedir. Kurulacak olan alanın büyüklüğü kaç kW’lık bir ısı pompasının yeterli olacağını belirlerken alanın yapısı ve çevresi hangi çeşidinin uygun olduğunu belirlemektedir. Örneğin çevresinde su kaynağı olmayan bir yapıya su kaynaklı ısı pompası kurulumu yapmak mümkün değildir. Bu yazıda kısaca anlatmış olsak da ısı pompası ile ilgili merak ettiklerinizi makinaturkiye.com sayfasından işinin uzmanı olan kişilere ulaşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Isı Pompasının Önemi
En temel ihtiyaçlarımızdan biri olan ısınma ihtiyacımızı karşılayabilmemiz için fosil yakıtlar kullanırız. Dünyada en çok ve en hızlı tüketilen enerji olan fosil yakıtların çevreye ve insan sağlığına verdiği zararları hepimiz biliyoruz. Fosil yakıt tüketimini azaltmak adına çözüm olan yenilenebilir enerji kaynakları kullanılır. Burada ısı pompasının önemi açığa çıkmaktadır.
Isı pompaları enerjisini doğada sonsuz olarak bulunan hava, su ya da topraktan alarak işlev sağlamaktadır. Isı pompaları fosil yakıt tüketimini azaltırken ekonomik olmasının yanı sıra ülkemiz açısından enerji anlamında dış ülkelere bağımlılığı azaltmak adına fayda sağlamaktadır. Isı pompası sistemleri günümüz Türkiye’sinde yaygın olmasa da yakın gelecekte daha sık tercih edilecektir.
Isı Pompası Maliyeti ve Avantajları
Isı pompaları enerjisini doğada sonsuz olarak bulunan hava, su ya da topraktan alarak işlev sağlamaktadır. Isı pompaları fosil yakıt tüketimini azaltırken ekonomik olmasının yanı sıra ülkemiz açısından enerji anlamında dış ülkelere bağımlılığı azaltmak adına fayda sağlamaktadır.
Kullanılan malzemenin kalitesine markasına ve işçiliğine bakılarak değişen maliyeti ileriye dönük olarak yapılacak olan enerji tasarrufu düşünüldüğünde diğer ısınma sistemlerine göre daha ekonomiktir. Sistemin kurulacağı alan büyüklüğü, hava koşulları ve iklimi de ısı pompası maliyeti belirleme aşamasında önemli bir etkendir. Isı pompalarını sahibinden satın almak, kurulumu yapmak, daha detaylı bilgi almak için buradan göz atabilirsiniz.