BlogMetal İşleme Makinaları

CNC Torna Nedir? Torna Tezgahı Ne İşe Yarar – Kullanım Alanları

CNC Torna Nedir ?, makine ve metal sektöründe çalışan kişilerin artık adını ezbere bildiği ve yaptığı işin temelini oluşturan işlemler bütünü olarak tanımlanabilir. Torna nedir sorusuna herkesin öğrenebileceği bir cevap vermek gerekirse, kendi ekseni etrafında dönen, metal ya da diğer alaşımlı malzemelere yapılan talaş kaldırma işlemine tornalama denir. Meslek liselerinde adını sıkça duyduğumuz torna tesviye nedir sorusuna ise, torna işlemlerini tezgahlar yardımıyla yapmak ya da parçaları bu tezgahlarda son haline getirmek için yapılan işlemler bütünü cevabı verilebilir. Torna işlemleri, ağır işçilik ve güç gerektiren işlerdir. Gelişen teknoloji, güç kullanımının azalmasını sağlamış, hazırlanan parçaların da çok daha kaliteli ve düzgün çıkmasını sağlamıştır. Hem enerji hem zaman hem de maliyetten sağlanan tasarrufla, daha düzgün parçaların oluşturduğu daha az sorun çıkaran makineler üretilmiştir. Torna işleme, birçok şekilde yapılabiliyor ve her biri için de uygun tezgahlar üretiliyor. Üretilen bu tezgahlar sayesinde birçok farklı torna işlemi kaliteli bir şekilde yapılmış oluyor. Torna ne demek sorusu aslında birçok ayrı işlemin bütününü oluşturan bir cevabı bünyesinde barındırıyor.

Torna Tezgahı Çeşitleri

torna ne demek

Torna, birçok farklı işlemlerin bütününü oluşturduğu için, yapılan her farklı torna işlemi için farklı tezgah üretilmiştir. Üretilen birçok tezgah, içinde farklı kollara da ayrılabiliyor. Genel olarak torna tezgahlarını sayacak olursak, universal torna, masa tornası, saatçi tornası, elektronik kontrollü torna tezgahları ve hidrolik kontrollü torna tezgahlarını örnek verebiliriz. Ancak özel kullanımlara göre üretilen torna tezgahları da mevcuttur. Bu tezgahlar da, kam tezgahı, hava tezgahı, revolver torna tezgahı, üretim tipi tezgahı, kopya tezgahı, otomatik torna tezgahları ve sırt alma tezgahları olarak sıralanabilir. Birçok farklı iş için torna tezgahı özel olarak da hazırlanabilir. Torna tezgahlarında, pirinç, paslanmaz çelik ve bakır gibi bir çok metalin yanında süper alaşımları da içeren ve karmaşık olan  malzemelere kadar çok geniş bir ürün yelpazesine sahip birçok farklı malzeme tornada işlenebiliyor. Son yıllarda ise özellikle uzay parçalarının üretiminde kullanılan ürünler ve karbon fiber gibi kompozitlerin üretimi de popüler hale gelerek kullanılıyor. Böylelikle torna tezgahı nedir ve çeşitleri nelerdir soruları cevaplanmış oluyor.

CNC Torna Tezgahı Nedir?

Cnc torna tezgahları nedir sorusuna verilecek cevap, dönen bir parça üzerinden kesici takım sayesinde, talaş kaldırma işlemi yapabilen bilgisayar destekli ileri teknoloji torna makineleridir. Son yıllarda baş döndürücü şekilde gelişen teknoloji sayesinde, torna tezgahları da tahrikli takımlar yardımıyla frezeleme kabiliyeti kazanmış durumda. Aslında makine ile tezgah aynı anlama geldiği için torna makinesi nedir sorusuna torna tezgahı cevabı verilebilir. Ayrıca bu tip tezgahlar için tornalama merkezi tanımı da kullanılabilyor. Cnc torna nedir ve tezgahları nasıl çalışır dendiği zaman, parçanın tezgaha dik ya da yatay şekilde bağlanma durumuna göre dik torna ya da yatay torna olarak adlandırılabiliyor. Ayrıca Cnc torna tezgahları, parçanın oturtulduğu ayna ölçüsüne göre 6’’, 8’’ya da 10’’  gibi ölçülere göre sınıflandırılıyor. Cnc torna tezgahlarının başlıca kısımlarını sayacak olursak, kontol ünitesi, gövde ve taşıyıcı kızaklar gibi ana kısımların yanında, iş mili ve motoru, hidrolik ünite, ayna, karşı punta, taret, kesme sıvısı tankı ve talaş konveyörü gibi ekipmanlardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Cnc tezgahları ne işe yarar dendiğinde ise, dış çap ve iç çap tornalama işlemlerinin yanı sıra alın tornalama gibi işlemlerin yapılmasını sağlıyor. Ayrıca delik delerek kanal açma, diş açma gibi işlemleri, kılavuz çekme, tıtrıl çekme ve kesme gibi operasyonları Cnc torna tezgahları rahatlıkla yapabiliyor.

CNC Torna Operatörü Ne İş Yapar?

cnc torna operatorü

Cnc operatörleri, tornalama işlemleri yapılan ileri teknolojiye sahip cnc torna tezgahlarını kullanan ve programlama bilgisine sahip olan kişilerdir. Cnc operatörleri, pretik zekaya sahip kişilerden oluşmalı ve iyi bir eğitimden geçerek cnc tezgahı kullanabilecek yapıya sahip olması gereken kişilerdir. Cnc tezgahlarda yapılan torna işlemleri, normal tornadan çok daha hızlı parçaların çıkmasını sağladığı için tezgahı kullnanan operatörün de yetkin olması gerekir. Cnc operatörü ne iş yapar diyecek olursak, işlem uygulanan malzemenin yapısını ve kalınlığı için gereken ölçü ve merceği seçmek diyebiliriz. Bunun yanı sıra, gerekli ayarları yaparak makinenin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak, çalıştığı yerin düzen ve temizliğinden sorumlu olmak, delme, vidalama gibi işlemleri yapmak, frezeleme yapmak gibi görevleri olduğu belirtilebilir. İşçi sağlığını koruyacak önlemler alarak, planlama ve organizasyonu doğru şekilde sağlayarak parçaların kesim ve son şeklini vermek gibi görevleri vardır. Cnc operatörleri, genellikle kalıp, otomotiv, makine ve imalat alanında hizmet veren sektörlerde görev alırlar. Son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle fonksiyonel cnc tezgahları üretilmeye devam ediyor. Bu durum da operatörlerin işini daha da kolaylaştırıyor. Bu sayede tezgahları sıfırlama, sökme, takma gibi işlemleri de yapabiliyorlar.

Universal Torna Tezgahı Nedir?

Universal torna tezgahları nedir sorusuna verilecek en kısa ve doğru cevap, mevcut torna işlemlerini yapan fakat numerik bir sisteme sahip olmayan torna tezgahları cevabıdır. Universal torna tezgahları, üretilecek makine ve yapılacak torna işlemlerine göre birçok seçeneği bünyesinde barındırıyor. Yani bu tezgahlara birçok ekleme yapılabiliyor. Bu yüzden alınacak tezgahlarda kullanıma göre bir seçenek belirlemek oldukça önemli hale geliyor. Kısa zamanda doğru seçeneği belirleyerek tezgah almak bu açıdan mantıklı olacaktır. Çünkü sipariş üzerine üretilen tezgahların ulaşımı uzun sürecektir. Universal torna tezgahları, gövde, ana mil, fener mili ve kutusu, talaş mili, hareketli punta, kalemlik, ayna ve araba gibi parçalardan oluşur. Universal torna tezgahları genellikle yapımı daha zor ve büyük parçaalr için kullanılır, Arabayı hareket ettirmek için ayrı motorlar ve ayrı punta milleri kullanılır. Bu tezgahın çalışma prensibinde, fener mili ve kutusu sol tarafta sabit durumdadır. Fener mili ve dişli çark kutuyu taşır. Ayrıca iki yatak üzerinde dönen fener milinin ön tarafında aynalar bulunur. Diğer tarafına üçgen profilli vida takılan fener milinde salgısız dönmesi için yataklar ayarlanır. Universal torna tezgahları, kolay kullanımı ve dayanıklı olması sebebiyle her zaman tercih edilen tezgahlardandır. Maliyeti açısından da sık tercih edilen tezgahların maliyeti de oldukça uygundur.

Torna Tezgahı Kullanım Alanları

torna tezgahı nedir

Torna tezgahları, torna işleminin yapıldığı tüm işlerde kullanılabilir. Peki torna ile neler yapılır? Tornalar, fabrikasyon ve kaynak alanı torna tezgahlarının başlıca kullanım alanıdır. Ayrıca, talaşlı imalat, ileri pres, montaj, taşıma işlemleri, muyene ve kontrol alanlarında kullanılır. Torna tezgahlarının kullanıldığı sektörler ise, ilk olarak sanayi sektörüdür. İmalat sanayi, metal sanayi, otomotiv, makine imalatı yapan tüm fabrikalar torna tezgahlarına ihtiyaç duyar. Tüm bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalar, torna tezgahları alarak çok daha sağlam parçalar üretebilir. İnsan gücüyle yapılamayacak birçok işi tezgahlar artık rahatlıkla yapabiliyor. Bu durum firmalara zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor. Ayrıca firmalar, sıfır tezgah alımı yaptığında arıza oranı minimuma düşer ve üretimi durdurma ya da aksatma gibi sorunlar yaşanmaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu