Termoform Kaplama Nedir? Termoform Ambalaj Makinesi Ne İşe Yarar

Dikkatinizi Çekebilir: Termoform Makinesi

Termoform nedir sorusuna cevap olarak, geri dönüştürülebilir ürünlerle yapılan plastik kalıplama tekniğine dendiğini söyleyebiliriz. Bu imalat yöntemi esnasında, ince plastik levhalar kaplamayı kolaylaştırmak için ısıtılıyor. Tabakalar bükülebilir bir sıcaklığa ulaşınca, erkek ya da dişi bir kalıp üzerine oturtuluyor. Parça gerekli şekle sokulduktan sonra, son haliyle dayanıklılığını arttırabilmek için kırpılıyor. Termoform nedir sorusuna başka bir açıdan bakmak gerekirse, termoform kaplamanın ambalaj kapları gibi birçok tüketim malının imalatını gerçekleştirmek için ciddi derecede önemli bir polimer üretim işlemi olduğunu söyleyebiliriz. Polimer tabakaları, bükülebilir bir forma dönüştürülmek amacıyla ısıtılır. Isıtma işlemi uygulandıktan sonra yassılaşan malzeme, uygulanan basınç ya da vakum sayesinde istenen şekle sokuluyor. Başlangıç olarak polimer tabakanın ısıtılması, sadece ürünün kalitesi için değil, aynı zamanda işlemin verimliliği ve kalitesi için oldukça gerekli bir işlem olarak ön plana çıkıyor. Bu sayede termoform nedir sorusuna ve işlemlerinin nasıl yapıldığına dair gerekli bilgiler verilmiş oluyor.

Termoform Kaplama Nedir?

termoform nedir

Termoform kaplamalar, bugün her zaman elinmize aldığımız ya da sıklıkla kullandığımız plastik ürünlerin oluşumunda kullanılıyor. Yani termoform kaplama nedir sorusunun cevabı aslında sık kullandığımız gıda ve temizlik ürünlerinin ambalalarında saklı. Termoform ürünler, beyaz, renkli ve şeffaf olmak üzere üç grupta toplanıyor. Genellikle fast food, kola ve gazoz gibi içecekler ve tabaklar gibi birçok ürünün üretiminde kullanılıyor. Ayrıca ayran, yoğurt gibi gıda maddelerinin kap ve kapaklarının yanı sıra, deterjan, şampuan gibi temizlik ürünlerinin kaplarının üretimi termoform kaplamalar sayesinde yapılıyor. Termoform kaplama nedir dendiğinde aklımıza ilk etapta bir şey gelmese de neredeyse kullanılan tüm plastik kap ve ambalajlarda termoform imzası var. Sağlığı bozmayacak şekilde üretile plastik ürünler, geri dönüştürülebilir şekilde tekrar kullanılabiliyor.

Termoform Ambalaj Nedir?

Termoform ambalajlar, kaplamalardan farklı olarak daha ince plastiklerin oluşturduğu ürünlerdir. Dondurma, tatlı ya da deterjan gibi ürünlerinin ambalajları, termoform ambalaj üretiminde yapılan işlemler sonucu ortaya çıkar. Yani termoform ambalaj nedir dediğinizde kullanılan bu ürünler için üretildiği sonucuna varılıyor. Termoform ambalajlar genelde üç aşamada üretiliyor. İlk aşamada plastik taşıyıcı katman rulo haline getiriliyor. İkinci aşamada rulodan alınan ince bir katman yumuşak haldeyken ısıma, şekillendirme işlemiyle soğumaya bırakılıyor. Soğuduktan sonra ortaya çıkan şekil son hallerini alacak şekilde hazırlanıyor. Son aşamada ise gerekli baskılarla içine ürün konacak bir biçimde hazır hale geliyor. Bu sayede termoform ambalaj nedir sorusu cevaplanmış oluyor. Ambalajları, ısıl olarak şekillendirilen tepsi, ve kâse gibi ürünleri genel olarak işini kaliteli yapan bir üreticiden hazır olarak satın almak çok daha mantıklıdır. Çünkü üretilecek yeni bir kap için mutlaka bir kalıp hazırlanması gerekir. Termoform kalıplar da kendi üretim yapmak isteyen kişi ya da kurumlar için maliyetli bir yatırımdır. Genellikle ambalajlar için çelik kalıplar kullanılır. Bu kalıp çeşidi, oldukça dayanıklı fakat çok da pahalıdır. Daha kısa süreli üretimler yapmak isteyenler, alüminyum veya reçine kalıplar da kullanabilir. Bu kalıp çeşidi, çelik kalıplardan daha ucuzdur fakat kullanım süreleri daha kısıtlıdır. Termoform kalıpları nedir sorusu da bu sayede cevaplanabilir. Çünkü ambalaj maliyetinin önemli bir kısmını, kalıp üretimi oluşturur. Bu yüzden satın almak zaman zaman üretimden daha mantıklı olabilir.

Termoform Makinesi Nedir?

termoform makinesi nedir

Son yıllarda termoform işlemleri sıkça kullanılmaya başlanmış durumda. Bu durum da termoform makinesi nedir sorusunu gündeme getiriyor. Termoform makinesi, plastik parçalara ısıyla şekil vererek yeni bir form kazandırmaya ve plastik parçaları gerekli işlerde kullanılmaya uygun hale getiren sistemlerdir. Plastik levhalarda şekillendirme işleminin uygulandığı termoform makineleri, üzerine oturtulan ve gerekli noktada yumuşayana kadar ısıtılan plastik levhaya, vakumlama ile  kullanılacak olan kalıp şeklini veriyor. Böylelikle termoform makinesi ne işe yarar sorusu cevaplamış oluyor. Ayrıca çıkacak olan ürünün kalitesini ısının yüzeye doğru ve homojen olarak dağılımıyla mümkün kılıyor. Makine, yumuşama noktası farklı olan plastik çeşitlerine göre uygulayacağı her noktaya oranla ısı derecesini değiştiriyor. Termoform makinesi nedir sorusunu cevaplamak için aynı zamanda makine özelliklerini de bilmek gerekir. Buna göre termoform makinesi, farklı ölçü ve kalıplarda üretim sağlanabiliyor. Isıyı her yöne homojen bir şekilde dağıtan makine, reçete ile programlanabiliyor. Touchpad kontrol paneli sayesinde rahat bir kullanıma sahip olmasının yanı sıra, ön ısıtma özelliğine sahip oluşuyla hızlı üretimi mümkün kılıyor. Otomatik parça klemplemeleri ile üst düzey güvenlik sağlayan termoform makineleri, plastik parçaları zor olabilecek formlara sokarak zaman ve maliyetin en aza inmesini sağlıyor.

Termoform Türleri: Vakum Şekillendirme

Termoform işleminin iki ana türü ön plana çıkıyor. İlk aşama olan vakum şekillendirmede parça şekillendirme alanına oturtuluyor. Isıtıcılar sayesine gerekli ısı ayarlandıktan sonra, kalıp aşağıdan kaldırılıyor. Parçaya şekil verildikten sonra sıkışan sıcak hava vakum yardımıyla tahliye ediliyor. Sonrasında plastik parçanın kalıbından ayrılması için soğuk hava uygulanıyor. Vakum şekillendirme sürecini adımlarıyla özetleyecek olursak, kalıplarla şekillenecek malzemenin doğru şekilde sıkıştırılması gerekir. Bu yüzden sürecin ilk adımında sıkıştırma çok önemlidir. Parçayı sıkıştırdıktan sonra vakumla şekillendirmek için her noktasının aynı şekilde ve yüksek ısıya maruz kalması gerekir. Bu yüzden ısıtma işleminin doğru ve ayarında yapılması gerekir. Levha düzeyini taramak için termoform makinelerine fotoelektrik kiriş alt rezistanslar monte edilebilyor. Bu sayede levha taranıyor ve sarkma riskine karşın alt bölmeye az miktarda hava enjekte edilerek levhanın sarkması önleniyor. Vakum uygulamasıyla gerekli sıcaklığa ulaşınca parçalar gerekli et kalınlığını sağlamak içim gerdirilebiliyor. Ön gerdirme, parçalar oluşturlurken kullanılan önemli bir uygulama olmakla birlikte kabarcık yüksekliğinin de kontrol edilmesi gerekir. Ön gerdirmeyi yapmak için ise vakum kullanılır. Levha ile kalıp arasındaki havanın çekilip sıcaklığın verilmesi için kuru vakum pompalarıyla işlem sağlanır. Vakum sayesinde oluşan incelmeyi düzenlemek ve parçayı forma sokmak için de dolgu ile destekleme yapılır. Bu sayede vakum yüzünden incelen parça tekrar istenen kalınlığa gelir. Son olarak soğutulmaya bırakılan parça son şeklini alır ve kullanılmaay hazır hale gelir.

termoform ambalaj nedir

Termoform Türleri; Basınçlı Şekillendirme

Basınç oluşturarak şekillendirme, yapı olarak vakumlu şekilendirmeyle birçok benzer yanlar barındırır. Ancak ilave basınç aynı zamanda parçaya ek yararlar sağlar. Basınçlı şekillendirme, daha fazla ayrıntı ve dokunun oluşmasına izin vererek estetik bir sorun yaşandığında başvurulan sağlıklı bir seçenektir. Basınçlı şekillendirme vakumludan farklı olarak, plakanın kalıp içine yerleştirilebilmesi adına kalıp yüzeyinden hava basıncı uygulanarak yapılıyor. Plakalar kapanınca, vakum plakayı aşağı yöne indirerek kalıp boşluğu içerisine çekiyor.Diğer taraftan, üst kısımda basınçlı hava uygulanıyor. Vakum ile basınçlı havanın birlikte uygulanması parçanın çevrim süresini kısaltarak düşük sıcaklıkta çalışmasını sağlıyor. Ayrıca malzeme dağılımını iyileştiren basınçlı şekillendirme, eşit duvar kalınlıkları sağlayarak, daha kalın parçaların şekillenmesine olanak sağlıyor. Bu sayede daha ince dokular ve detayların ortaya çıkmasını, altı kesik kısımları ve vakumlu şekillendirmeyle oldukça zor olan keskin köşeler üretilmesini mümkün kılıyor.